Hij is de hoogst geplaatste Amerikaanse wielrenner die dit jaar aan de Tour de France meedoet: Andrew Talansky. De renner gebruikt voor trainingen draagbare neurotechnologie om een voorsprong te krijgen op zijn concurrenten. Zelf zegt hij dat zijn prestaties verbeterd zijn, sinds hij de technologie regelmatig is gaan gebruiken.
De technologie werd ontwikkeld door de Silicon Valley-startup Halo Neuroscience, die als investeerder Andreessen Horowitz en Lux Capital heeft. Halo heeft tot nu toe bijna 11 miljoen dollar opgehaald aan investeringen.
De Halo Sport-headset kost 750 dollar, de app is gratis, al zegt het bedrijf wel dat ze waarschijnlijk een premium-app gaan lanceren.
Hoe Halo Sport werkt
De wetenschap achter Halo is gebaseerd op wat het bedrijf 'neuropriming' noemt, ofwel: "het gebruik van elektrische stimulatie tijdens bewegingstrainingen om een sterkere, geoptimaliseerde connectie op te bouwen tussen je brein en spieren". Volgens Halo "introduceert het product een tijdelijke toestand van hyperlearning of 'hyperplasticity' in het brein. Hierdoor verfijnen de hersenen het vermogen om via training te leren en zich aan te passen. Dat resulteert in betere resultaten, sneller."
De technologie maakt gebruik van elektromagnetische velden of tDCS, een invasieve stimulatie die elektrische stroom gebruikt om delen van de hersenen te stimuleren.
Nadat je de Halo Sport app - die de headset aanstuurt - gedownload hebt, maak je de elektroden ('primers') van de koptelefoon nat en doet 20 minuten aan 'neuroprime'. Gedurende deze periode voel je een tintelende sensatie op je hoofd terwijl het apparaat de cortex stimuleert. Ondertussen kun je naar muziek luisteren via de hoofdtelefoon, met behulp van je smartphone of muziekspeler.
Na het neuroprimen heb je ongeveer een uur een 'afterglow' om je meest gefocuste training uit te voeren en er, volgens Halo, het maximale uit te halen.
Na de eerste 20 minuten van neuropriming ben je klaar om de voordelen te gebruiken, maar je kunt de koptelefoon blijven dragen om muziek te luisteren. Wanneer je een volle 80-minuten sessie hebt afgerond - 20 minuten neuropriming en 60 minuten sporten - moet je minstens acht uur wachten voordat je een nieuwe Halo-sessie start (wel kun je normaal blijven sporten). Talansky zegt dat hij Halo gemiddeld drie of vier keer per week gebruikt.
Halo's chef technologie en medeoprichter Brett Wingeier legt in een video uit: "De wetenschap achter Halo Sport maakt gebruik van de manier waarop hersenen nieuwe vaardigheden leren. Daarin is herhaling de sleutel... daarom werkt trainen ook. Wetenschappers noemen dit 'neuroplasticity' en dat gaat over hoe het brein het lichaam leert controleren."
Halo in het professionele wielrennen
Talansky, 28, rijdt mee in het Amerikaanse Cannondale-Drapac-team. Hij werd geboren in New York City en groeide op in Florida. Daar kreeg hij de bijnaam Pit Bull dankzij zijn vastberadenheid. Eerder won hij de Critérium du Dauphiné in 2014, de Tour de l'Ain in 2012 en een rit in de Tour of California. Hij finishte als tiende en elfde in het algemeen klassement van de Tour de France in 2013 en 2015, én werd zevende en vijfde in de Vuelta in 2012 en 2016.
Hij is één van de twee professionele wielrenners waarvan we weten dat ze neurotechnologie gebruiken in hun training. Halo vertelde Business Insider dat Talansky niet betaald wordt en dat hij simpelweg fan is van het product.
Talansky vertelde ons dat hij voor het eerst van Halo hoorde dankzij een functionaris in de Cannondale-Drapac organisatie.
Ook liet Talansky aan Business Insider weten: de technologie zorgt niet binnen één nacht voor resultaat zorgt. In plaats daarvan benadrukt hij dat hij gelooft dat hij baat heeft bij de technologie in zijn training.
Lees het hele interview met Talansky op Business Insider US (Engels).